Yaz aktiviteleri ile bebek ve çocuklarda gelişim sağlamak mümkün mü?
Yaz aktiviteleri ile bebek ve çocuklarda gelişim sağlamak mümkün mü?
Çocukların da yetişkinler gibi uzun bir kış sonrası ailesi ile güzel bir tatile ihtiyaçları vardır. Küçük çocuklar tatile duygusal olarak hazırlarken daha büyük çocuklar mental olarak da hazırlık yaparlar. Okul çocukları tatilin anlamını çok iyi bilirler. Farklı bir yer görmek, gezmek, izlemek, hatırlamak, önceki bilgilerle pekiştirmek, bunları anlatmak onlar için keyiflidir. Bizler de çocuklarımız rahatlayıp, geliştikçe mutlu oluruz. Bir de konumuzun fiziksel gelişim kısmı vardır. Çocuklarımız tatilde deniz, kum aktiviteleri ile vücut farkındalıklarını artırırlar, güçlenirler, dengeleri gelişir, görsel ve işitsel yönden zenginleşirler, dokunsal alanlarda birçok deneyim edinirler, paylaşmayı, kazanmayı, beklemeyi, kaybetmeyi, sabretmeyi öğrenmeye başlarlar. Peki tüm bu yaz aktiviteleri ile bebek ve çocuklarda gelişim sağlamak mümkün mü?
Şimdi gelelim asıl belirtmek ve üzerinde durmak istediğim konuya, gelişiminde gerilik yaşayan çocuklar, yaşıtlarını yakalasın diye sabırla beklediğimiz erken doğan bebekler, küçük şüpheler duyduğumuz okula başlamasına az zaman kalmış 4-5 yaş çocukları bu fırsatlardan diğer çocuklar gibi etkin bir şekilde faydalanabilirler mı? Tatil onlarda ne gibi değişikliklere sebep olur ve bundan yeterince faydalanabilirler mi? Çocukları çimene, kuma bastırıp, suya sokarak bazı sorunları çözebilir miyiz?
Yaz aktiviteleri ile bebek ve çocuklarda gelişim sağlamak mümkün mü?
Temel becerileri edinmede profesyonel desteğe ihtiyacı olan bebek ve çocuklar tüm yazı tatil bölgesinde de geçirseler bir kazanım elde edemeyebilirler. Örneğin, kumla oynamanın rahatlatıcı ve eğitici rolü olduğu genel bir kanı olarak bilinir. Herhangi bir sorunu olmayan çocuk için bulduğumuz oyunlar eğlenceli olurken bir tanı almış yada desteğe ihtiyacı olan çocuk için kum oyunu oynamak, bazen obsesif sonuçlara, bazen mekanik görüntülere bazen de amacını aşıp kontrolü kaybetmemize sebep olabilir.
Bebeğin veya çocuğun hassasiyetleri iyi bilinmelidir
Tercih ettiği, zorlandığı, ihtiyacı olan veya hiç gerekli olmayan birçok oyun ve aktivite vardır. Bunları ailenin tespit etmesi zordur. Rastgele bir şeyler denemeleri zaman kaybı olabilir. Örneğin, ailenin çocuğu suya sokması değil, öncelikle suyla oynatması gerekebilir yada yüzdürülmesi değil, suda farkındalığının gelişmesi beklenebilir, kumda yürümek doğrudur diye düşünülürken, böyle bir aktivite hiç önerilmeyebilir.
Sosyal beceri, ortak dikkat ve motivasyonu arttıran yaşa uygun aktiviteler üretmek, gelişime göre bu aktiviteleri değiştirmek ve uygulamak aileyi zorlayabilir. Genellikle ailelerin bulduğu oyunlar küçük çocuklarda yaşının gerisinde, çocuklar okul dönemine yaklaşırken de beklenti arttığından yaşının ilerisinde olabiliyor.
Kısaca ne yapmalıyız?
Terapi desteği önerilmiş bebeğimiz veya çocuğumuz varsa, öncelikle profesyonel yardım almalı, ihtiyaçları belirlemeliyiz. Bu sayede aile ile birlikte geçirilen güzel zamanların, çocuğumuz için de maximum faydalı olmasını sağlayabiliriz. Bırakalım terapi ve geliştirme kısmını uzmanlar planlasın, biz anne ve baba olarak bunları uygulamaya çalışıp, kaliteli zamanlar geçirerek ilerleyelim.
Çocuk Fizyoterapisti Çiğdem Ünver
NDT/ Bobath Terapisti Duyu Bütünleme Uzmanı